2/07/2016

FOTÍM

Jak dlouho fotím; Čím fotím; Články věnované focení

Krásné ráno všem.

Dnešek je jako stvořený právě pro článek o tom, jak vlastně fotím. Momentálně mám na návštěvě svou kamrádku Leny, která jinak žije v Hradci. Provádím ju tak po našem Lednicko-valtickém areálu, to znamená, že během dne přibude několik fotek.

Poprvé, kdy jsem si uvědomila, že mě vlastně focení baví bylo před 9. třídou, nejen, že jsem už tehdy objevovala kouzlo selfie na Nokiu 3310 a sledovala sebe sama, jak se mi mění obličej z ošklivého káčátka na něco použitelnějšího, ale taťka si koupil digitální foťák Panasonic Lumix DMC-FZ8. Netuším, jak se to stalo, ale foťák už neležel u našich, ale u mě v pokoju. A já běhala s holkama po parku a fotila a fotila...

Bylo to přesně 10. 8. 2010, kdy jsem tam objevila makro - a od té doby jsem nefotila na nic jiného. Detaily, ale i portréty. Spoustu věcí jsem vymýšlela hlavně sama na sobě, kamarádky jsem se snažila vyfotit hlavně "pěkně", když chtěly novou profilovku na facebook. (To chcou mimochodem dodnes.) Jenže digitál přestal stačit a mně hodně rychle. Každému, kdo chtěl jít ven a mít novou fotku, jsem musela vysvětlovat, že musí svítit slunko, protože za šera už nevyfotíme nic,


ať si od toho nic neslibují, protože na to nemám dost dobrý foťák. Ale pozor, tento digitál má i tak moc pěkné fotky. No a tak přišla na řadu zrcadlovka. Nikon nebo Canon? Po dlouhých úvahách jsem se rozhodla pro Canon EOS 700D, jak už někteří víte z Úvodníku. Přestože Nikon je napřed a Canon se svýma novinkama trošku pozadu, mám ho na doporučení svých známých, kteří s ním fotí, a já su spokojená. Koupila jsem si ho v sadě s objektivem EF-S 18-55mm IS STM a na Vánoce mi taťka dokoupil menší objektiv EF 50mm f/1.8 STM a sbírka se snad někdy v budoucnu rozšíří.

Aby tento blog nebyl až tak suchý a plný textu, obohatím ho alespoň tím focením - viz portfolio. Zjistíte tak, kde jsme byli s "modelkou" a za jakých podmínek. Přestože se místa opakují, fotky jsou vždy jiné, mají jinou atmosféru. Nesvítí zrovna ten den slunce? Tak jsou fotky pochmurné, jestli je jaro, léto, podzim nebo zima, je to na fotkách vidět - nesnažím se měnit jejich původní nádech, jejich podmínky pro vznik, vše zůstává původní.

Kromě nedělních textů se tedy můžete těšit i na zážitky z focení.


Vaše Sova


3 komentáře:

  1. Fotky dávej i sem, těch není nikdy dost. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na zazitky z foceni se tesim, podobny typ clanku jsem nikde nevidela..:)

    OdpovědětVymazat
  3. podobný Lumix máme už vyše 4 roku a prežil so mnou všetky dobrodružstvá, ako nový som ho vykúpala v taške s vyliatým energeťákom, a po dni schnutia a bzúkania si rozmyslel že prežije túto katastrofu :D a frčí dodnes :) určite tu postni zážitky z fotenia, mám rada také foto, aj tie z backstagu...a ten L-V areál závidím, dúfam že v lete sa tam dostanem :)

    OdpovědětVymazat