2/20/2017

PARDUBIČTÍ STUDENTI UVÁDÍ

OSTATNÍ RYBY SE JEŠTĚ NEPROBUDILY




Nově vydaný sborník mých spolužáků; VELKÝ článek plný fotek z autorských čtení a jednoho křtění; Úplně na závěr slova mé i té, která sborník drží v rukou a stojí za jeho zrozením.

• Pokud se chcete vyhnout obrovskému množství fotek a přejít tak rovnou ke čtení - posuňte si článek úplně dolů pomocí pravé lišty.

▼▼▼

Bylo mi ctí nafotit do sborníku medailonky. Tímto představuji
AUTORY.

Aneta Plšková, Hana Kovaříková, Lucie Palounková, Kira Hawke, Šarlota Uhrinová, Lenka Krupičková, Marie Krejčíková, Helena Žáčková, Tadeáš Dohňanský a Veronika Kašparová.

PARDUBICE
Art Space NOV

Zatímco četli svoje básně, promítali se za nimi moje fotky přírody, které můžete znát z portfolia.




To je ona - Hanka, která se s Vámi níže podělí o tom, co pro ni celý sborník znamená a jak vznikal.


Nikdy mi neberte foťák, dopadá to špatně. Každopádně - důkaz, že jsem tam byla taky.






Moje fotky nebyly jediným doprovodem literárního projevu. Petr Langr přispěl svou procítěnou hudbou.

HRADEC KRÁLOVÉ
Náplavka

Verča přidala ruku k dílu a kromě svých textů poskytla i tyto boží tužky.


Anet je další důležitou osobou, díky které sborník vznikl.





KŘEST: PARDUBICE
Galerie města Pardubic

Tyto fotky jsem jako jediné fotila bez blesku, proto jsou temnější.




 Emoce. ♥






 Kmotr sborníku. Pan doktor Jiří Studený aka Dr. Krejzyber.

Slova Hanky: "Křtilo se speciálním rybím koktejlem - šampusem s kyselými JOJO rybičkami."


Než pustím Hanku ke slovu, napíšu něco já. Napíšu, co znamená tento sborník pro mě. Nemám básnické střevo, povídky jsem si psala naposledy jako desetiletá. Fantazie mi odkráčela společně s volným časem na veškeré činnosti, které mě baví.

Hance jsem se nabídla, že do sborníku nafotím alespoň medailonky. Když už netvořím nic, co by se mohlo ve sborníku publikovat, chtěla jsem se zapojit alespoň focením. A Hanka mě potěšila, když mi nabídla, že jejich čtení mohou doprovázet mé fotky přírody. Ve svých složkách jsem ke každé básni hledala to pravé ořechové...

Za objektivem jsem načerpala atmosféru z každé přednesené básně, zazpívané písni, vnímala, jak to všechno působí dohromady. Tento sborník je pro mě důležitý zejména proto, že jsem díky němu poznala pár nových lidí, objevila tvorbu mých spolužáků (a někteří mě velmi překvapili), ale hlavně - sblížil náš obor. A za to Hance děkuju. Že zatla zuby a vydržela až do jeho zrodu.

***

Tato kniha přináší pohled deseti mladých autorů, kteří svým hlasem rozčeřují hladinu stojatých vod, posílají po proudu vlastní pojetí poezie, poetiky, ale také života a nahlížení na něj. Prostřednictvím jejich textů se můžete nechat unést do jejich nitra, prožít si s nimi radosti i hořkost, a nechat se jen tak unášet proudem jejich fantazie. Proč se vlastně kniha jmenuje Ostatní ryby se ještě neprobudily? Tento úryvek pochází z básně Šarloty Uhrinové, jedné z autorek. Jen ona zná skutečný význam těchto slov.

Sestavit sborník z básní mých spolužáků mě napadlo v pardubickém pivovaru, kde jsme společně s Tadeášem a Mery popíjeli. V prvním ročníku našeho studia jsme si všichni prošli jedním semestrem s tvůrčím psaním, který byl věnovaný právě poezii. Myslím, že to byl pro nás všechny důležitý mezník. Každý si uvědomil, jak na tom se svojí tvorbou je či kde by chtěl být.

U druhého či třetího piva jsem si uvědomila, že by tato kniha nebyla jen naší prvotinou, společným dílem, svědectvím naší poetiky, ale také příjemnou vzpomínkou na tři roky studia. Oslovila jsem spolužáky, devět z nich mi svou tvorbu poskytlo. S výběrem básní mi pomohla Aneta Plšková, bez které by sborník nebyl takový, jaký je - patří jí můj velký dík.

Zlomový okamžik nastal při otázce financování. Peněžní injekci nám škola odmítla poskytnout, nevěděla jsem, jak peníze na tisk získat. Projekt vzal pod svá křídla pan doktor Studený. Není jen učitel na naší škole, ale především také básník. Poradil mi s výběrem textů, ale i s tím, kde shánět finance. Rozhodli jsme se pro autorská čtení a to ve třech městech. Tedy v Praze, Pardubicích a Hradci Králové.
Tyto tři večery byly nejenom první zkušeností s prezentací vlastních básní, ale také jediná možnost k získání finanční podpory. Tímto děkuji všem, kteří nám pomohli! Nebylo snadné přejít z role pouhého pisatele textů do role jejich veřejného čtenáře.

Je složité překlenout ostych, překonat obavy z přeřeknutí či zakoktání, ale myslím, že jsme se s tím všichni poprali hrdinsky a naše výstupy byly jen lepší a lepší. Někdo hledal pomoc v alkoholu, který prý rozvazuje jazyk. Ale mně například jazyk umrtvil. První čtení jsem byla velice nervózní, celý večer jsem uváděla. A díky vínu jsem se nejenom několikrát přeřekla, ale navíc přejmenovala sborník na Ostatní ryby se ještě nepromluvily. Alkohol jsem po dobu veřejného vystupování odsunula stranou.

Čtení by ovšem nemělo takovou obdobu bez doprovodných fotografií Verči Hanákové, která nám také vytvářela plakáty a velikým dílem pomohla v realizaci knihy! - Tímto Hance děkuji za polechtání ega. ♥

Autorská čtení nám pomohla vybrat více než jednu třetinu potřebné částky. Vrhla jsem se do shánění tiskárny s optimální cenou pro naše možnosti. Podařilo se. I přesto, že byla nejlevnější, jsem více než polovinu doplatila. Teď již ale vím, že si příště raději připlatím, abych měla jistotu, že bude kniha kvalitně zpracovaná. Nejnižší cena není přirozeně zárukou kvality.

Zbývalo sehnat ilustrátora a osobu, která nám knihu nasází. Jako grafika jsme oslovili Lukáše Vavrečku, doktoranta na naší škole. Autorem výsledných ilustrací je Tom Zahrádka. Byl skvělou volbou. Jeho kresby perfektně dotváří, snad i trochu zlidšťují, naše básně.

Pardubický křest se uskutečnil ve velmi příjemném a zajímavém prostoru. Náš kmotr, mentor a patron Jiří Studený pronesl slavnostní řeč, při které přál především Rybám mnoho úspěchů v divokých vodách, ale i spousty nadšených rybářů - tedy těch, co si naši knihu vyloví z rybníka knižního trhu.

Poprvé v životě se mi podařilo jeden malý sen dotáhnout do konce. Vznikla první publikace, kde se objevilo mé jméno, a to jako autorky editorky, paradoxně i jako vydavatelky. Jsem hrdá na celý kolektiv spolužáků (především Anetu Plškovou). Doufám, že tato kniha není poslední publikací, kde naše jména propluly.

Díky této zkušenosti jsem si uvědomila, jaké to je realizovat vlastní nápady, jak náročná je vlastní invence v projektu. Je to pro mě velice cenný zážitek, který v životě využiji - ať už v literatuře, nebo někde jinde. Sborníkem se mi podařilo také trochu stmelit bezbřehé vody našeho ročníku. Křty a čtení ukázaly i lidem zvenčí, že poezie není nudná, báseň nemusí být jen o smrti a lásce, bílá nebo černá.

Hanka se Sovou

5 komentářů:

  1. Gratuluji, super nápad, krásně jsi jim to tam i fotografiemi vyzdobila. Jen mi napadá, že tam básnil mezi holkami jen jeden kluk. To je persekuce, nebo jich tolik mání nebylo. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spolužáci určitě děkují a děkuji i já.
      :D Mezi spolužáky jsou u nás kluci v drtivé menšině, proto můžeme být vůbec rádi, že se rozhodl svou tvorbu zveřejnit alespoň jeden. A je dobře, že tak učinil. :)

      Vymazat
  2. Skvělé, gratuluji zejména k dotáhnutí sborníku do zdárného konce. :) Fotografie jsou krásné, autentické. Jen samotnou sbírku asi neocením, zatím jsem se k nim nedopracovala (myšleno po čtenářské stránce). Každopádně, musí být skvělé, podílet se na něčem podobném. :)
    Yane nee

    OdpovědětVymazat
  3. Looks like it was really fun!
    Have a good day!
    kisses
    www.recklessdiary.ru

    OdpovědětVymazat
  4. Prekrásny a nesmierne zaujímavý nápad. :) Gratulujem! :) Fotografie sú úžasné a prekrásne - nemám slov. :)

    OdpovědětVymazat