3/27/2016

VELIKONOCE

Velikonoce u nás; Moje Velikonoce letos


Přeji krásnou neděli velikonoční, po dlouhé době meteorologové nelhali a opravdu je venku pěkně. Vzpomínám na naše Velikonoce, když jsme byli malí.

Děda učil bráchu plést pomlázku, já zvědavě nahlížela do chystaných balíčků plných sladkostí a jiných blbin, které dostaneme. Ano, i já jsem dostávala pomlázku a to jsem nemusela nikoho chodit šlahat. Znali mě, nebylo by fér, že dostává pakl sladkostí brácha a já nic, to by nešlo.

Přípravy byly klasické. Vajíčka se malovaly, barvily přírodně cibulou, zdobily krajkou, kapaly se na ně voskovky, lepily samolepky. Pekly se perníky a jiné zákusky, marcipánové kuřátka, u jejichž výroby se s babičkou nasmějeme nejvíc, když za mnou dojde a nadává, že to není kuřátko, ale vyžrané prase.

V pondělí se nachystaly drobné pro mé spolužáky, brácha si se žilou vyrazil vyšlahat nové mašle, já se doma klepala a bála vstát, aby mě neštípal zadek. První, kdo na mě vletěl, byl taťka, který používal

vařajku. Dostal ode mě aspoň to vajíčko a blbý pohled, mamka mu dala balíček sladkostí (opět by to nebylo fér, kdyby nedostal aji taťka, on je vlastně dítě pořád) a čekalo se na to, až někdo zazvoní.

To byl trapas. Spolužáci červení, já červená, otočila jsem se a ječela, když žilu obrátili, nebo to s ranama přeháněli, ale dostali svoje a zas šli. A já vlastně taky.

Potom návštěva babičky. Děda vzal žilu a toho jsem se bála nejvíc, protože to bylo: "Šibi, ryby mastné ryby, kus koláča od korbáča...", a už mě švihal po rukách, ať dobře slouží, po nohách, ať dobře běhám, po hubě, ať nepapuluje. Pochází ze Slovenska a já jsem ráda, že mě nepoléval, jak to u nich chodilo. Nebo jeho slovy: "Normálně sa baba šlahla do vany a bylo." A pak to jelo, na stole rozbalené všechny sladkosti a hračky, co nám nakoupili, to byly žně.

Čím jsme byli starší, tím to všechno prořídlo. Dnes u nás ještě chodívají krojovaní šlahat, ti pro změnu na obří žilu sbírají dámské spodní prádlo. Jiný kraj, jiný mrav. :D

Všem ženám přeji bezbolestné Velikonoce, veselou domácnost a chlapům bohatou výslužku. Já bohužel letos vyšlahaná nebudu, leda, že by se tu ve špitále našli doktoři vtipálci.

Vaše Sova


5 komentářů:

  1. Ty jsi v nemocnici? To Ti přeju brzké uzdravení! O to víc bys měla být vyšlehaná, aby ses dřív uzdravila. :-)
    Ten článek je napsán nářečím, takže ne všem slovům rozumím. Co to je obří žila?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dneska už snad jedu dom, jen bohužel nestihnu poledne, takže mě nikdo neopráší. :D
      Obří žila je jednoduše velká pomlázka, třeba na tomto odkazu http://g.denik.cz/50/ce/5820582-velke-bilfovice-velikonoce-pomlazka-chasa-kroj_galerie-980.jpg z Bílovických hodů. :)

      Vymazat
  2. U nás, na vesnici, choděj už léta všechny děti na pomlázku, teda i holky, ani nevím, kdo to zavedl, ale je to hezký. Navíc krom rodičů nejmenších dětí nechodí nikdo starší patnácti let, takže jsem měla Velikonoce celkem bezbolestné. I přes tyhle pozměněná pravidla mám k Velikonocům spíš záporný vztah. Obdivuju a zároveň se divím tvýmu pohledu na Velikonoce..:)

    OdpovědětVymazat
  3. U nás to nikdy doma moc neprožívá a ani po ulicích nikdo moc nechodí. Možná tak před deseti lety ještě byli na ulici vidět nějací šmigrustanti, ale teď je to rok od roku slabší, bych řekla.

    Piosek

    OdpovědětVymazat
  4. Hele nekrojovaná, kdy bude další článek? :D Já to plánuju taky brzy rozjet. :P :)

    OdpovědětVymazat